CANESTEN® 3 krema za rodnicu 20 mg/g

klotrimazol

CANESTEN<sup>®</sup> 3 krema za rodnicu 20 mg/g

CANESTEN® 3 krema za rodnicu 20 mg/g

Što je Canesten® 3 krema za rodnicu i za što se koristi

Lijek Canesten® 3 krema za rodnicu spada u ginekološke antimikrobne lijekove. Sadržava ljekoviti sastojak klotrimazol, koji je derivat imidazola sa širokim spektrom protugljivičnoga djelovanja.

Lijek Canesten® 3 krema za rodnicu 20 mg/g upotrebljava se u bolesnica u dobi od 12. godine života nadalje:

  • ● za liječenje infekcija spolnih organa (vaginitisa) koje uzrokuju gljivice (iz roda kvasnica Candida). Znakovi i simptomi takve infekcije: bijeli, sirasti iscjedak. Na vanjskom spolnom organu obično se javljaju svrbež, crvenilo, otečenost i ranice koje peku. Može se također javiti bol pri mokrenju.

Na temelju precizne dijagnoze koju odredi liječnik lijek Canesten® 3 krema za rodnicu upotrebljava se također:

  • za liječenje infekcija spolnih organa koje izazove parazit Trichomonas vaginalis u kombinaciji s drugim peroralnim lijekovima koje propiše liječnik. Znakovi i simptomi takve infekcije: obilan zelenožućkast iscjedak, blaga upala vanjskoga spolnog organa, bol pri mokrenju i bolan spolni odnos;
  • za liječenje infekcija koje se javljaju nakon prethodne infekcije, obično zbog invazije gljivica ili bakterija otpornih na primijenjeni lijek (tzv. superinfekcije).

Lijek Canesten® 3 krema za rodnicu upotrebljava se i za liječenje infekcija stidnih usana i predjela oko njih (kandidni vulvitis) te za liječenje upale glavića i kožice muškog uda (kandidni balanitis) koji uzrokuju kvasnice iz roda Candida. U muškaraca se infekcija očituje kao sitan bijeli osip, svrbež te blaga upala glavića i kožice spolnog uda.

Gljivične infekcije spolnih organa mogu se pojaviti zbog poremećene prirodne ravnoteže mikroorganizama na sluznicama spolnih organa, a mogu ih izazvati:

  • uporaba nekih lijekova (npr. antibiotici, peroralna kontracepcijska sredstva – tablete),
  • neke bolesti i stanja (npr. šećerna bolest, menstruacija, trudnoća),
  • stres, uporaba agresivnih sredstava za pranje za intimnu njegu i ispiranje rodnice, uporaba donjeg rublja od umjetnih tkanina koje nije dovoljno prozračno.

Trudnoća i dojenje

Razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete bilo koji lijek.

Trudnoća

Uporaba lijeka Canesten® 3 krema za rodnicu u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako vam je tako savjetovao liječnik. Pri uporabi lijeka Canesten® 3 krema za rodnicu u prva tri mjeseca trudnoće potreban je oprez. U trudnoći ne preporučujemo uporabu aplikatora, već savjetujemo uporabu lijeka Canesten® 3 krema za rodnicu 20 mg/g bez aplikatora.

Kako koristiti lijek Canesten® 3 krema za rodnicu

Pri uporabi lijeka Canesten® 3 krema za rodnicu strogo se pridržavajte uputa za pravilnu uporabu, osim ako vam je liječnik propisao drukčije. Ako se ne budete pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek je namijenjen odraslim bolesnicama i djevojkama u dobi od 12. godine života nadalje.

Doziranje i trajanje liječenja:

Lijek Canesten® 3 krema za rodnicu namijenjen je za vaginalnu primjenu (primjenu u rodnici).

Za liječenje rodnice istisnite po jedno punjenje aplikatora (približno 5 g) što dublje u rodnicu tri uzastopne večeri. Najbolje je da pritom ležite na leđima i savijete noge. Pri svakoj uporabi treba uzeti novi aplikator za jednokratnu uporabu.

Za liječenje vanjskih spolnih organa (također i kod muškaraca) nanesite tanak sloj kreme od 2 do 3 puta na dan na vanjske spolne organe (do čmara u žena te na glavić i kožicu u muškaraca) te je utrljajte. Liječenje lijekom Canesten® 3 krema za rodnicu obično traje od 1 do 2 tjedna.

Simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice obično se poboljšaju u roku od četiri dana od početka liječenja. Ako znaci infekcije posve ne nestanu, ako se stanje pogorša ili se infekcija ponovi, obratite se liječniku.

Ukoliko su kod vašeg partnera prisutni simptomi infekcije (npr. svrbež, upala) on se također mora podvrgnuti liječenju.

Top