Canesten® 3 tablete za rodnicu 200 mg

clotrimazolum

Canesten<sup>®</sup> 3 tablete za rodnicu 200 mg

Canesten® 3 tablete za rodnicu 200 mg

Što su Canesten® 3 tablete za rodnicu i za što se koriste

Lijek Canesten® 3 tablete za rodnicu spada u ginekološke antimikrobne lijekove. Sadržava ljekoviti sastojak klotrimazol, koji je derivat imidazola sa širokim spektrom protugljivičnoga djelovanja.

Lijek Canesten® 3 tablete za rodnicu upotrebljava se u bolesnica u dobi od 12. godine života nadalje:

● za liječenje infekcija spolnih organa (vaginitisa) koje uzrokuju gljivice (iz roda kvasnica Candida). Znakovi i simptomi takve infekcije: bijeli, sirasti iscjedak. Na vanjskom spolnom organu obično se javljaju svrbež, crvenilo, otečenost i ranice koje peku. Može se također javiti bol pri mokrenju.

Na temelju precizne dijagnoze koju odredi liječnik lijek Canesten® 3 tablete za rodnicu upotrebljava se također:

  • za liječenje infekcija spolnih organa koje izazove parazit Trichomonas vaginalis u kombinaciji s drugim peroralnim lijekovima koje propiše liječnik. Znakovi i simptomi takve infekcije: obilan zelenožućkast iscjedak, blaga upala vanjskoga spolnog organa, bol pri mokrenju i bolan spolni odnos;
  • za liječenje infekcija koje se javljaju nakon prethodne infekcije, obično zbog invazije gljivica ili bakterija otpornih na primijenjeni lijek (tzv. superinfekcije).

Gljivične infekcije spolnih organa mogu se javiti zbog poremećene prirodne ravnoteže mikroorganizama na sluznicama spolnih organa, a mogu ih izazvati:

  • uporaba nekih lijekova (npr. antibiotici, peroralna kontracepcijska sredstva – tablete),
  • neke bolesti i stanja (npr. šećerna bolest, menstruacija, trudnoća),
  • stres, uporaba agresivnih sredstava za pranje za intimnu njegu i ispiranje rodnice, uporaba donjeg rublja od umjetnih tkanina koje nije dovoljno prozračno.

Trudnoća i dojenje

Razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete bilo koji lijek.

Trudnoća

Uporaba lijeka Canesten® 3 tablete za rodnicu u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako vam je tako savjetovao liječnik. Pri uporabi lijeka Canesten® 3 tablete za rodnicu u prva tri mjeseca trudnoće potreban je oprez. U trudnoći ne preporučujemo uporabu aplikatora, već savjetujemo uporabu tablete za rodnicu bez aplikatora.

Kako koristiti lijek Canesten® 3 tablete za rodnicu

Pri uporabi lijeka Canesten® 3 tablete za rodnicu strogo se pridržavajte uputa za pravilnu uporabu, osim ako vam je liječnik propisao drukčije. Ako se ne budete pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek je namijenjen odraslim bolesnicama i djevojkama u dobi od 12. godine života nadalje.

Doziranje i trajanje liječenja:

Lijek Canesten® 3 tablete za rodnicu namijenjen je za vaginalnu primjenu (primjenu u rodnici).

Za liječenje rodnice tri uzastopne večeri tabletu za rodnicu gurnite u rodnicu onako kako je opisano u uputi za pravilnu uporabu.

Simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice obično se poboljšaju u roku od četiri dana od početka liječenja. Ako znaci infekcije posve ne nestanu, ako se stanje pogorša ili se infekcija ponovi, obratite se liječniku.

Ukoliko su kod vašeg partnera prisutni simptomi infekcije (npr. svrbež, upala) on se također mora podvrgnuti liječenju.

Top