Hodate li bosi na bazenima?

Za vrijeme vrućih ljetnih dana, ako nismo negdje uz more na plaži, mnogi od nas potražiti će osvježenje na bazenima i javnim kupalištima. Ipak, dok uživamo u vodenim radostima, često ne pridajemo previše pozornosti potencijalnim zdravstvenim opasnostima koje vrebaju s vlažnih i mokrih površina.

Nosite li japanke kada odlazite na bazen? Ako ne nosite, mogli biste početi, jer podovi bazena idealna su mjesta za prijenos infekcija poput gljivične infekcije stopala. Gljivice koje uzrokuju gljivične infekcije stopala osobito vole tople i vlažne uvjete, pa u prostoru kupališta i javnih tuševa lako mogu preživjeti i po nekoliko mjeseci.

 

Gljivična infekcija stopala općenito je česta i vrlo lako prenosiva infekcija; sedam od deset osoba imat će gljivičnu infekciju stopala barem jednom u životu, dok samo jedna osoba s gljivičnom infekcijom stopala može nenamjerno raširiti spore gljivica po cijelom bazenu i tako vrlo lako infekciju prenijeti i na druge ljude koji po bazenu hodaju bosi.

Kod ove infekcije, koža stopala, posebice na području između prstiju, počinje svrbjeti uz osjećaj pečenja, a na području infekcije može postati i suha i crvena, te pokrivena ljuskicama. Ukoliko se gljivična infekcija stopala na vrijeme ne započne liječiti, infekcija se širi s jednog prsta na drugi, a može biti zahvaćeno i cijelo stopalo.

 

Gljivice vole vlažan i zatvoren prostor, pa su bazeni i zatvorena kupališta idealna atmosfera za razvoj, ali i prijenos gljivičnih infekcija.

 

Oko 75% svih vrsta gljivičnih infekcija stopala uzrokuje gljivični patogen Trichophyton rubrum, koji se hrani keratinom, ključnim sastojkom naše kože, kose i noktiju. Spore koriste enzime da prodru duboko u kožu i zahvaljujući svojim posebnim strukturama čvrsto se pričvršćuju na gornji sloj epiderme. Zdrava koža se može obraniti od tih napada, ali kad je ozlijeđena ili omekšana, gljivice mogu lakše prodrijeti kroz kožnu barijeru.

Mnogim ljudima je neugodno zbog ove bolesti kože, a neugodni su i simptomi. Gljivične infekcije stopala lako se mogu liječiti kremom Canesten®, koja je učinkovita protiv mnogih gljivičnih patogena koji uzrokuju gljivičnu infekciju tako što sprečava rast gljivičnih patogena i uklanja ih. No, osim što Canesten® djeluje protiv gljivičnog uzročnika, uklonit će i mnoge bakterije koje se često istovremeno nastane na mjesto gljivične infekcije.

 

Prije upute pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

L.HR.COM.09.2018.2801

 

Top