Intimno zdravlje žene: Istina sakrivena iza šutnje

Može ti biti neugodno pričati o najintimnijim tjelesnim funkcijama, ali ako izbjegavaš potražiti stručni savjet o svom problemu, dovodiš svoje zdravlje u opasnost.

Hoćeš li pričati s nekim o iritirajućem svrbežu ili neobičnom iscjetku „dolje“'; hoćeš li napraviti nešto po tom pitanju ili ćeš se nadati da će proći samo od sebe? Ili ćeš možda otići do ljekarne i kupiti neko sredstvo za samoliječenje kako se ne bi „sramotila“ na pregledu kod doktora misleći da možda imaš neku spolno prenosivu bolest?

Uobičajene genitalne infekcije, kao i spolno prenosive bolesti, još uvijek su vrlo stigmatizirane teme u društvu.
Nitko ne zna što je pravi razlog tome; vjerojatno činjenica da je društvo zatvoreno i konzervativnog stava pa žene, kako odrastaju s time, nauče šutjeti o ovim temama.

No, priča ne staje samo na tome da ne idemo doktoru po pomoć. Često izbjegavamo seksualne odnose jer mislimo da s nama 'nešto nije u redu'.

Mnogo žena pati u tišini jer se srame simptoma koji ukazuju na probleme u intimnom području. Najčešće se sve riješi vrlo jednostavno i brzo, zato je jako važno otići liječniku koji će dijagnosticirati tvoj problem i pronaći najbolje rješenje.

 

Opasnosti pogrešnog samodijagnosticiranja

Ako ne reagiraš na vrijeme jer previše brineš o tome što će drugi ljudi misliti i reći, tvoja patnja se može samo prolongirati i, u konačnici, utjecati na tvoje samopouzdanje ili vezu. Isto tako, ako odlučiš sama sebi postaviti dijagnozu – pazi! Pogrešna samodijagnoza može itekako utjecati na tvoje zdravlje.

Žene, primjerice, često zamijene bakterijsku vaginozu s vaginalnom gljivičnom infekcijom, a tu se radi o dvije različite infekcije. Bakterijska vaginoza može imati teške posljedice ako se ne liječi.

Jedno ispitivanje pokazalo je da bakterijska vaginoza povećava rizik od pobačaja, prijevremenog poroda ili komplikacija nakon poroda, kao što su endometrioza i infekcije rane. Ispitivanje  objavljeno u časopisu British Medical Journal otkrilo je da bakterijska vaginoza može uzrokovati povećani rizik od pobačaja u prvom tromjesečju kod žena koje su zanijele putem umjetne oplodnje, neovisno o drugim faktorima rizika.

Žene koje imaju bakterijsku vaginozu, trihomonijazu (vrlo česta spolno prenosiva bolest), a čak i vaginalnu gljivičnu infekciju, više su izložene mogućnosti prijevremenog poroda.

Znanstvenici su otkrili i da bakterijska vaginoza povećava rizik od dobivanja HIV-a kod žena, kao i drugih spolno prenosivih bolesti kao što je gonoreja. Gonoreja može dovesti do upalne bolesti zdjelice, što može dovesti do neplodnosti.

 

Stigmatiziranost ginekoloških tumora

Dok puno žena bez problema otvoreno razgovara o tumoru dojke – bilo da se radi o brizi oko toga hoće li pronaći kvržicu ili o stvarnim iskustvima koja su proživjele s tom bolešću – malo njih razgovara o ginekološkim tumorima, koji uključuju maternicu, jajnike, cerviks, stidnicu i vaginu.

Ispitivanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da jedna od pet žena ginekološke tumore povezuje sa seksualnim promiskuitetom, a 34% njih bi se ugodnije osjećalo pričati o intimnom zdravlju kada bi se maknula društvena stigma oko ginekološkog zdravlja i seksualnih odnosa.

Upravo ova stigma sprečava žene u tome da potraže medicinsku pomoć i savjete koji im mogu, doslovce, spasiti život. Ovo istraživanje također pokazuje da četvrtina ispitanih žena ne želi razgovarati s liječnicima o ginekološkim zdravstvenim problemima jer ne žele raspravljati o svojoj seksualnoj povijesti.

Ipak, prema Svjetskom fondu za istraživanje raka, tumor cerviksa je sedmi najčešći tumor u svijetu – 528 000 novih slučajeva zabilježeno je u 2012. godine, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 270 000 žena je iste godine umrlo od ovog tumora.

 

Počnimo razgovarati

Osjećaš se sigurno razgovarati o temi koju jako dobro poznaješ, zar ne? Zamisli da bolje razumiješ i poznaješ svoje tijelo i zdravlje. Bi li onda ipak prije potražila stručnu pomoć, bilo od liječnika ili ljekarnika? Vjerojatno, jer bi tada znala što je normalno, a što potencijalno ukazuje na neku bolest; znala bi koje sve posljedice mogu nastati ako ne reagiraš na vrijeme. Svoje tijelo ćeš  bolje upoznavati što više razgovaraš o njemu – cijelom, takvom kakvo je. Vrlo je lako shvatiti zašto žene ne žele razgovarati o svom intimnom zdravlju. Pa tko želi pričati o temi koja izaziva sram, neugodu i koja je stigmatizirana u društvu?  No, vrijeme je da ostavimo osuđivanja i predrasude iza nas i napokon počnemo razgovarati!

 

L.HR.COM.10.2018.2952

 

 

 

Top