CANESTEN® 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema

CANESTEN<sup>®</sup> 1 combi

CANESTEN® 1 combi

Što je lijek Canesten 1 combi i za što se koristi?

Lijek Canesten 1 combi spada u ginekološke antimikrobne lijekove. Sadržava djelatnu tvar klotrimazol.

Lijek Canesten 1 combi upotrebljava se u bolesnica u dobi od 12. godine života i starijih.

Jedna kutija lijeka Canesten 1 combi sadrži 1 tabletu za rodnicu i 20 g kreme.

Tableta za rodnicu:

Za liječenje rodnice (vaginitisa) koje uzrokuju gljivice (iz roda kvasnica Candida). Znakovi i simptomi takve infekcije: bijeli, sirasti iscjedak. Može se također javiti bol pri mokrenju.

Krema za vanjsku primjenu:

U žena za liječenje infekcija stidnih usana i predjela oko njih (kandidni vulvitis) te u muškaraca za liječenje upale glavića i kožice muškog uda (kandidni balanitis) koji uzrokuju kvasnice iz roda Candida. U žena se infekcija očituje kao svrbež, crvenilo, otečenost i ranice koje peku na vanjskom spolnom organu. U muškaraca se infekcija očituje kao sitan bijeli osip, svrbež te blaga upala glavića i kožice spolnog uda.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Trudnoća:

Kao mjera predostrožnosti, poželjno je izbjegavati korištenje klotrimazola tijekom prvog tromjesečja trudnoće.
U trudnoći se ne preporučuje uporaba aplikatora, već se savjetuje uporaba tablete za rodnicu bez aplikatora.

Dojenje:

Dojenje se mora prekinuti tijekom liječenja klotrimazolom.

Plodnost:

Nisu provedena ispitivanja u ljudi o utjecaju klotrimazola na plodnost, no ispitivanja na životinjama nisu pokazala nikakav učinak lijeka na plodnost.

Kako primjenjivati Canesten 1 combi?

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako vam je rekao vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Ako se ne budete pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek je namijenjen odraslim bolesnicama i djevojkama u dobi od 12. godine života nadalje.

 

Doziranje i trajanje liječenja:

Liječenje rodnice: tabletu za rodnicu treba umetnuti u rodnicu uvečer prije odlaska u krevet onako kako je opisano u uputi za pravilnu uporabu. Simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice obično se poboljšaju u roku od 7 dana od početka liječenja; nakon jednokratne doze simptomi infekcije mogu biti vidljivi još nekoliko dana.

Liječenje vanjskih spolnih organa (u žena i muškaraca): nanesite tanak sloj kreme  2 do 3 puta na dan na vanjske spolne organe (do čmara u žena te na glavić i kožicu u muškaraca) te je utrljajte. Liječenje lijekom Canesten 1 combi obično traje od 1 do 2 tjedna.

Ako se simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice ne poboljšaju u roku od sedam dana od početka liječenja, možda ćete se morati javiti svom liječniku. Ako znakovi infekcije ne nestanu potpuno, ako se stanje pogorša ili se infekcija ponovi unutar 2 mjeseca, obratite se liječniku.

Ako su istodobno inficirane stidne usne i područje oko njih, uz liječenje tabletama za rodnicu potrebno je i dodatno liječenje kremom za primjenu na koži (kombinirano liječenje). Ukoliko su u vašeg partnera prisutni simptomi infekcije (npr. svrbež, upala), on se također mora podvrgnuti liječenju.

Top