CANESTEN® 3 krema za rodnicu 20 mg/g

CANESTEN<sup>®</sup> 3 krema za rodnicu 20 mg/g

CANESTEN® 3 krema za rodnicu 20 mg/g

Što je Canesten 3 krema za rodnicu i za što se koristi?

Lijek Canesten 3 krema za rodnicu spada u ginekološke antimikrobne lijekove. Sadržava djelatnu tvar klotrimazol, sa širokim spektrom protugljivičnoga djelovanja.

Lijek Canesten 3 krema za rodnicu upotrebljava se u bolesnica u dobi od 12. godine života i starijih:

● za liječenje infekcija spolnih organa (vaginitisa) koje uzrokuju gljivice (iz roda kvasnica Candida). Znakovi i simptomi takve infekcije: bijeli, sirasti iscjedak. Može se također javiti bol pri mokrenju.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Trudnoća:

Kao mjera predostrožnosti, poželjno je izbjegavati korištenje klotrimazola tijekom prvog tromjesečja trudnoće.

U trudnoći se ne preporučuje primjena aplikatora, već se savjetuje liječenje lijekom Canesten 3 tablete za rodnicu koje se trebaju primijeniti bez aplikatora.

Dojenje:

Dojenje se mora prekinuti tijekom liječenja klotrimazolom.

Plodnost:

Nisu provedena ispitivanja u ljudi o utjecaju klotrimazola na plodnost, no ispitivanja na životinjama nisu pokazala nikakav učinak lijeka na plodnost.

Kako primjenjivati Canesten 3 kremu za rodnicu?

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi iii kako vam je rekao vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Ako se ne budete pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Tijekom uzimanja ovog lijeka ne biste trebali koristiti tampone, sredstva za ispiranje rodnice, spermicide ili druge vaginalne proizvode te sredstva od lateksa (kondomi, dijafragme).

Preporučuje se izbjegavanje vaginalnog odnosa u slučaju vaginalne infekcije i dok se koristi ovaj lijek jer bi se partner mogao zaraziti.

Doziranje i trajanje liječenja:
Lijek Canesten 3 krema namijenjen je za vaginalnu primjenu (primjenu u rodnici).

Liječenje rodnice: istisnite po jedno punjenje aplikatora (približno 5 g) što dublje u rodnicu tri uzastopne večeri prije odlaska u krevet onako kako je opisano u uputi za pravilnu uporabu. Simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice obično se poboljšaju u roku od 7 dana od početka liječenja. Ako znakovi infekcije ne nestanu potpuno, ako se stanje pogorša ili se infekcija ponovi unutar 2 mjeseca, obratite se liječniku.

Ako su istodobno inficirane stidne usne i područje oko njih, osim primjene lijeka u rodnicu (kreme ili tableta za rodnicu) potrebno je i dodatno liječenje kremom za primjenu na koži (kombinirano liječenje).

Ukoliko su u vašeg partnera prisutni simptomi infekcije (npr. svrbež, upala), on se također mora podvrgnuti liječenju.

Top