Česta pitanja o kandidijazi

Čula sam da se, kada jednom dobijete kandidijazu, ona vraća. Kako mogu to spriječiti?

Ako jednom dobijete kandidijazu, to ne znači da ćete je ponovno dobiti. Međutim, da biste spriječili ponavljanje kandidijaze, morat ćete unijeti neke jednostavne promjene u svoj životni stil. Primjerice, trebali biste izbjegavati dezodoranse i parfimirane proizvode u intimnom području i svakako mijenjati rublje nakon vježbanja. Kliknite ovdje za više savjeta o prevenciji kandidijaze.

Kako se liječi kandidijaza?

Ako prvi put imate kandidijazu, trebali biste posjetiti liječnika i potražiti odgovarajuće liječenje. Ako ste već prije imali kandidijazu, možete je jednostavno liječiti i kod kuće. Ipak, ako se infekcija ponovila unutar 2 mjeseca, obratite se liječniku. Kliknite ovdje da biste vidjeli potpun popis naših proizvoda.

Mogu li dobiti kandidijazu putem spolnih odnosa?

Kandidijaza nije spolno prenosiva infekcija. Sama gljivica može se prenijeti s jednog partnera na drugog prilikom spolnog odnosa, ali to ne znači da će uvijek doći i do razvoja upale.

Hoću li dobiti kandidijazu ako se liječim antibioticima?

To ne mora biti slučaj. Svi smo različiti, pa to ovisi o osobi. Međutim, otprilike jedna od tri žene koje uzimaju antibiotike, dobiju kandidijazu. Antibiotici smanjuju broj dobrih bakterija u rodnici, što omogućuje povećanje broja gljivica Candida albicans od koje se posljedično može razviti vaginalna gljivična infekcija. (1)

Kandidijaza ili bakterijska vaginoza (BV)?

BV se lako zamijeni s kandidijazom jer je svijest o postojanju BV-a vrlo niska, ali su ustvari njihovi simptomi i uzroci vrlo različiti. Kandidijaza je gljivična infekcija, dok BV uzrokuje bakterija.Mi ćemo vam pomoći da postavite vjerojatnu dijagnozu za 10 sekundi pomoću našeg inovativnog kompleta za samotestiranje Canestest®. Ovdje možete saznati više o kompletu za samotestiranje Canestest®1. Sobel JD et al, Vulvovaginal candidosis; Lancet 2007; 369: 1961–71

Top