Canesten® 10 mg/ml otopina za kožu

Canesten<sup>®</sup> 10 mg/ml otopina za kožu

Canesten® 10 mg/ml otopina za kožu

Što je Canesten otopina i za što se koristi?

Canesten otopina je lijek protiv gljivica za lokalno liječenje. Sadržava djelatnu tvar klotrimazol, koji djeluje na gljivice i neke druge mikroorganizme.

Canesten otopina primjenjuje se za liječenje:

  • gljivične infekcije kože stopala (tinea pedum ili »atletsko stopalo«) i ruku (tinea manuum). Infekcija uzrokuje ljuštenje, pojavu mjehurića i odumiranje kože na stopalima, dlanovima i između prstiju. Na oboljelim dijelovima koža je raspucala, mogu se pojaviti svrbež, upala i oteklina;
  • gljivične infekcije kože na trupu, udovima, kožnim pregibima (tinea corporis) i u preponama (tinea inguinalis). Infekcija se najčešće očituje kao pojava ovalnih crvenih mrlja koje se šire i na sredini su svjetlije;
  • gljivične infekcije kože nazvane pitryasis versicolor. Infekcija uzrokuje nastanak mrlja sa sitnim ljuskama svjetlije, tamnije, žutosmeđe ili ružičaste boje, može se pojaviti i gubitak kožnoga pigmenta (depigmentacija);  
  • bakterijske infekcije kože nazvane eritrazma. To je dugotrajna (kronična) infekcija koja se očituje kao crvenosmeđe ili ružičaste mrlje i obično se javlja na pregibima kože (ispod pazuha, ispod prsiju ili u preponama).

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

 

Trudnoća

Uporaba otopine u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako tako savjetuje liječnik.

 

Dojenje

Dojenje se mora prekinuti tijekom liječenja klotrimazolom.

 

Plodnost

Nisu provedena ispitivanja u ljudi o utjecaju klotrimazola na plodnost, no ispitivanja na životinjama nisu pokazala nikakav učinak lijeka na plodnost.

 

Kako primjenjivati Canesten otopinu?

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Ako se ne budete točno pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

 

Lijek Canesten otopina namijenjen je samo za uporabu na kožu. Lijek ne smije doći u konstakt s sluznicom oka lii usta.

 

Otopinu nanesite dva do tri puta na dan na oboljele dijelove kože i oprezno je utrljajte. Većinom je dovoljno nekoliko kapi za površinu veličine dlana. Prije nanošenja otopine oboljelo mjesto dobro operite i osušite.

 

Trajanje liječenja

Ponavljanje bolesti sprečava se tako da se liječenje nastavi u skladu s niže navedenim indikacijama čak i ako simptomi nestanu.

 

gljivične infekcije ruku, nogu, kože na trupu, pregibaod 3 do 4 tjedna
infekcije zvane eritrazmaod 2 do 4 tjedna
infekcije zvane pityriasis versicolorod 1 do 3 tjedna.

 

Ukoliko nakon 4 tjedna liječenja nema poboljšanja simptoma, posavjetujte se s liječnikom.

 

Što još možete učiniti za liječenje infekcije?

Donje rublje, odjeću i ručnike koji dođu u dodir s oboljelim dijelom treba zamijeniti svaki dan. To će pomoći u liječenju i spriječiti infekciju drugih dijelova tijela i drugih ljudi.

 

Top