Canesten® 10mg/g krema
s klotrimazolom

Canesten<sup>®</sup> 10mg/g krema</br>s klotrimazolom

Canesten® 10mg/g krema
s klotrimazolom

Što je Canesten krema i za što se koristi?

Canesten 10 mg/g krema je lijek protiv gljivica za lokalno liječenje. Sadržava djelatnu tvar klotrimazol, koji djeluje na gljivice i neke druge mikroorganizme.

Canesten krema primjenjuje se za liječenje:

  • gljivične infekcije kože stopala (tinea pedum ili »atletsko stopalo«) i ruku (tinea manuum). Infekcija uzrokuje ljuštenje, pojavu mjehurića i odumiranje kože na stopalima, dlanovima i između prstiju. Na oboljelim dijelovima koža je raspucala, mogu se pojaviti svrbež, upala i oteklina;
  • gljivične infekcije kože na trupu, udovima, kožnim pregibima (tinea corporis) i u preponama (tinea inguinalis). Infekcija se najčešće očituje kao pojava ovalnih crvenih mrlja koje se šire i na sredini su svjetlije;
  • gljivične infekcije kože nazvane pityriasis versicolor. Infekcija uzrokuje nastanak mrlja sa sitnim ljuskama svjetlije, tamnije, žutosmeđe ili ružičaste boje, može se pojaviti i gubitak kožnoga pigmenta (depigmentacija);  
  • infekcije vanjskih spolnih organa gljivicama iz roda Candida u žena i muškaraca. Kod žena se infekcija vanjskih spolnih organa (kandidni vulvitis) očituje kao svrbež, pocrvenjelost, otečenost, pekuće ranice stidnih usan a i dijelova oko njih. Kod muškaraca se ta infekcije (kandidni balanitis) očituje kao sitan bijeli osip, svrbež i blaga upala glavića i kožice spolnog uda;
  • bakterijske infekcije kože nazvane eritrazma. To je dugotrajna (kronična) infekcija koja se očituje kao crvenosmeđe ili ružičaste mrlje i obično se javlja na pregibima kože (ispod pazuha, ispod prsiju ili u preponama). 

 

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

 

Trudnoća

Uporaba kreme u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako tako savjetuje liječnik.

 

Dojenje

Dojenje se mora prekinuti tijekom liječenja klotrimazolom.

 

Plodnost

Nisu provedena ispitivanja u ljudi o utjecaju klotrimazola na plodnost, no ispitivanja na životinjama nisu pokazala nikakav učinak lijeka na plodnost.

 

Kako primjenjivati Canesten kremu?

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Ako se ne budete točno pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

 

Canesten krema namijenjena je samo za vanjsku uporabu.  Krema ne smije doći u kontakt sa sluznicom oka i usta.

Dva do tri puta na dan nanesite tanak sloj kreme na oboljele dijelove kože i utrljajte je. Većinom je dovoljna mala količina kreme (½ cm) za površinu veličine dlana. Prije nanošenja kreme oboljelo mjesto dobro operite i osušite.

 

Trajanje liječenja

Ponavljanje bolesti sprječava se tako da se liječenje nastavi u skladu s niže navedenim indikacijama čak i ako simptomi nestanu.

gljivične infekcije ruku, nogu, kože na trupu, pregibaod 3 do 4 tjedna
infekcije zvane eritrazmaod 2 do 4 tjedna
infekcije zvane pityriasis versicolorod 1 do 3 tjedna
gljivične infekcije spolnih organaod 1 do 2 tjedna

Ako nakon 4 tjedna liječenja nema poboljšanja simptoma, posavjetujte se s liječnikom.

 

Što još možete učiniti za liječenje infekcije?

Donje rublje, odjeću i ručnike koji dođu u dodir s oboljelim dijelom treba zamijeniti svaki dan. To će pomoći u liječenju i spriječiti infekciju drugih dijelova tijela i drugih ljudi.

 

Top