Što je gljivična infekcija stopala?1,2

Gljivična infekcija stopala (atletsko stopalo, u medicini poznato kao tinea pedis) uobičajen je izraz za infekciju kože na stopalu ili nožnim prstima koju uzrokuje skupina gljivica pod nazivom dermatofiti. Razvijaju se u toplim i vlažnim okruženjima poput garderoba, tuševa, cipela i čarapa, pa stoga također vole živjeti na vašim stopalima gdje su uvjeti slični opisanima. Gljivična infekcija stopala obično se pojavljuje između nožnih prstiju, ali može biti i na tabanima i na bočnim stranama stopala.

Dok glavnu infekciju uzrokuju gljivice na koži mogu se također razviti i bakterije te uzrokovati druge simptome poput neugodnog mirisa stopala.

Gljivična infekcija stopala vrlo je zarazna i može se lako proširiti kontaktom s kožom ili kontaminiranim površinama i predmetima. Ako dotaknete zaraženu osobu i zaboravite oprati ruke, lako biste mogli dobiti sličnu infekciju. Zajedničko korištenje kontaminiranih predmeta poput ručnika, posteljine i odjeće doprinosi širenju infekcije. Kontaminirani javni tuševi, bazeni i garderobe također su uobičajena mjesta na kojima možete dobiti gljivičnu infekciju stopala.

Budući da je gljivična infekcija stopala tako zarazna, može se proširiti i na druge dijelove tijela te izazvati druge gljivične infekcije poput gljivične infekcije prepona. Kliknite ovdje da biste saznali više o mjerama opreza koje možete poduzeti kako biste spriječili takvo širenje.

Drago mi je što sam te upoznao?

Tinea (dermatofiti), Candida (kvasci) i plijesni glavne su skupine gljivica koje možda žive na Vašim stopalima.

1 Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4
2 Field LA1, Adams BB. Tinea pedis in athletes. Int J Dermatol. 2008 May;47(5):485–92.

Top