Što je lišaj1?

Kožni lišaj (u medicini poznat kao tinea corporis) gljivična je infekcija gornjeg sloja kože koju uzrokuje skupina gljivica pod nazivom dermatofiti. Lišaj je dobio naziv po crvenom osipu u obliku prstena koji se može pojaviti na tijelu, nogama i rukama.

Osip na koži karakterističnog je kružnog oblika i crven ili se pojavljuje kao srebrnkaste mrlje na koži. Mogu biti ljuskaste i svrbjeti, a prsteni se obično u uznapredovalim fazama postupno šire prema van, dok se u središtu mogu povlačiti i vraćati u normalnu boju.

Lišaj je zarazan i može se lako prenositi kontaminiranim predmetima (poput ručnika ili odjeće) ili kontaktom s drugim ljudima ili inficiranim kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama. Ponekad se lišaj može dobiti nakon duljeg kontakta s inficiranom zemljom. Također se može širiti s drugih ili na druge dijelove tijela.Ovdje možete saznati više o različitim mjerama opreza koje možete poduzeti radi prevencije širenja.
1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Edited by: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox and Christopher Griffiths. 2010

Jao! Lišaj je gljivična infekcija kože.

Gljivice koje je uzrokuju mogu ući u tijelo kroz ogrebotinu, posjekotinu ili ispucalu kožu.

Top