Činjenice o kandidijazi i trudnoći

Gljivična infekcija rodnice – poznata kao kandidijaza – često se javlja kod žena, pa se tri od četiriju žena s njome susretnu barem jednom u životu1, a uglavnom je uzrokuju gljivice iz roda Candida. Kandidijaza se često javlja zbog uzimanja lijekova ili previše uske odjeće i donjega rublja, a kod trudnica se može pojaviti zbog ubrzanih tjelesnih promjena s kojima se susreću. Zbog hormonalne neravnoteže, a posebno zbog visokih razina estrogena, povećavaju se izgledi za obolijevanje od kandidijaze rodnice.

Ako obolite od kandidijaze tijekom trudnoće ili dok pokušavate začeti, ne morate brinuti. Evo nekoliko činjenica o kandidijazi kojih bi svaka buduća majka trebala biti svjesna:

  • Iako može izazvati nelagodu ili bol tijekom spolnoga odnosa, kandidijaza vas neće spriječiti da začnete.

  • Ne postoje dokazi da bi kandidijaza mogla naštetiti nerođenu djetetu.

  • Ako se prenese tijekom poroda, kandidijaza je kod djece obično bezopasna, lako se uočava i liječi.

Izbjegavanje i liječenje kandidijaze tijekom trudnoće

Postoji nekoliko mjera opreza koje svaka trudnica može poduzeti kako bi smanjila rizik od pojave kandidijaze tijekom trudnoće. Riječ je o jednostavnim i praktičnim koracima koji su učinkoviti u prevenciji gljivične infekcije rodnice. Dobre higijenske navike, prozračno pamučno donje rublje i redoviti pregledi kod ginekologa neke su od stvari koje vam mogu pomoći da smanjite rizik od pojave kandidijaze.

Međutim, ako ipak dobijete gljivičnu infekciju, obratite se vašemu ginekologu prije negoli se odlučite za bilo koji oblik liječenja. U sklopu liječenja kandidijaze često se preporučuje primjena tableta za rodnicu ili kreme protiv kandidijaze.

Budući da je bolest uvijek bolje spriječiti nego liječiti, donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izbjegnete pojavu kandidijaze:

  • Nosite prozračno pamučno donje rublje koje nije previše usko.

  • Vodite računa o higijeni, ali izbjegavajte pjenušave kupke te nanošenje sapuna i proizvoda za osobnu njegu koji sadržavaju grube kemikalije na područje oko rodnice.

  • Nemojte ispirati rodnicu jer tako možete povećati rizik od nadraženosti rodnice i narušiti pH-ravnotežu u rodnici.

  • Donje rublje mijenjajte svaki dan i perite ga u vrućoj vodi.

  • Brišite se odsprijeda prema nazad kako biste spriječili unos bakterija u rodnicu.

1. Gonçalves B, Ferreira C, Alves CT, Henriques M, Azeredo J, Silva S. Vulvovaginal candidiasis: epidemiology, microbiology and risk factors. Crit Rev Microbiol.2016;42(6):905-927. doi:10.3109/1040841X.2015.1091805