Bolesti intimnoga područja: na što obratiti pozornost i zašto

Sve se žene susreću s poteškoćama u intimnome zdravlju, no o toj se temi i dalje ne govori dovoljno. Nemojte zaboraviti da niste sami i da vaše intimno zdravlje nije nešto čega biste se trebali sramiti. Većina bolesti rodnice, poput kandidijaze i bakterijske vaginoze (BV), lako se rješava, no može izazvati nelagodu ako se ne liječi. Zato je uvijek bolje posvetiti posebnu pozornost intimnim dijelovima tijela i zatražiti savjet liječnika kad god steknete dojam da nešto nije u redu.

Intimnome je području dobro posvetiti posebnu pozornost zato što je rodnica vrlo povoljno okružje za razvoj mikroba. pH-vrijednost vaše rodnice razlikuje se od pH-vrijednosti ostatka vašega tijela, stoga se pH-vrijednost rodnice može narušiti čak i upotrebom suviše gruba sapuna. A tu je i vaša mjesečnica, razdoblje kada zbog nedovoljne higijene može doći do razvoja bakterija. Neke se bakterije mogu prenijeti tijekom spolnoga odnosa.

Infekcije intimnoga područja mogu započeti svrbežom u međunožju ili neobičnim iscjetkom koji je nerijetko neugodna mirisa. Ako primijetite te simptome, imajte na umu da šutnja o njima uz nadu da će proći sami od sebe nikada nije dobra ideja. Nema razloga za brigu jer su te bolesti učestale i najčešće se lako liječe, no svakako se preporučuje da, kada prvi put primijetite nešto neobično, zatražite pomoć vašeg ginekologa.

Ako svoje tijelo ne poznajete dovoljno dobro, možda nećete biti sigurni je li se iscjedak iz vaše rodnice promijenio. Možete pomisliti čak i da je uobičajeni iscjedak sam po sebi znak infekcije. Međutim, uobičajeni (prozirni ili bijeli) iscjedak normalan je znak zdravlja vaše rodnice. Vaše tijelo iscjedak proizvodi radi čišćenja i vlaženja rodnice. Međutim, iscjedak neugodna mirisa i drukčije boje može biti znak infekcije.

Uzroci infekcija rodnice i okidači za njih

U uzročnike infekcija rodnice ubrajaju se bakterije i gljivice, ali i neki drugi mikroorganizmi. Postoje neki čimbenici koji povećavaju izglede za infekciju:

Zašto zdravlje svoje rodnice morate uzeti u svoje ruke

Neliječenje infekcija rodnice može imati brojne tjelesne i psihološke posljedice. Mnoge žene primjećuju da njihovo psihološko blagostanje pati, baš kao i njihove veze. Nadalje, infekcije intimnoga područja koje se ne liječe mogu utjecati na vaše opće zdravstveno stanje. Stoga nemojte zauzeti stav „pričekat ću pa vidjeti”, već poduzmite potrebne korake da biste se opet dobro osjećali u svojoj koži.

Tamnokosa mlada žena u crvenoj vesti stoji u samouvjerenu položaju i ohrabrujuće se smješka

Kako možete spriječiti te infekcije?

Postoje jednostavni savjeti koji vam mogu pomoći da spriječite pojavu ili povratak infekcija intimnoga područja. Redovita i pravilna higijena intimnoga područja može vam pomoći da dobre bakterije zadržite pod kontrolom. Svaki biste se dan trebali prati blagim sapunom bez mirisa. Neki su proizvodi, posebno prilagođeni vašemu intimnom području. Pomažu vam u održavanju prirodne pH-ravnoteže uz nježno, ali učinkovito pranje. Vodite računa o tome da nakon pranja temeljito osušite svoje intimno područje.

Kako biste izbjegli infekcije, također je dobro nositi široku odjeću koja upija vlagu i donje rublje od pamuka. U takvoj će odjeći zrak moći slobodno kružiti, a vaše će genitalno područje ostati suho.

Higijenu ne smijete smetnuti s uma ni tijekom spolnih odnosa.  Vodite računa o tome da ispraznite mjehur nakon spolnoga odnosa. Tom ćete se mjerom opreza riješiti bakterija koje se tijekom spolnoga odnosa mogu uvući u mokraćnu cijev (koja vaš mjehur povezuje s područjem neposredno iznad otvora rodnice) kako biste spriječili pojavu cistitisa, odnosno upale mokraćnoga mjehura.

Ako želite izbjeći infekcije rodnice, morate zapamtiti i sljedeće:

Pažljiva njega područja rodnice vrlo je važna. Upotreba uobičajenih sapuna i gelova za tuširanje mogla bi dovesti do neravnoteže pH-vrijednosti, koja bi pak mogla dovesti do infekcija.