Žena koja drži bebu u naručju i je sretna nakon liječenja pelenskog osipa svoje bebe

Pelenski osip

Što su pelenski osip i pelenski osip uzrokovan glivicama iz roda Candida1,2,3?

Pelenski osip uobičajen je naziv koji se koristi za opis osipa koji se pojavljuje na koži u području pelene. 

Vrlo je uobičajen kod beba, posebno u dobi od 8 do 12 mjeseci. To je i stanje koje se može pojaviti i u osoba bilo koje dobi kojima su potrebne pelene ili ulošci radi liječenja inkontinencije.

Pelenski osip uzrokovan je duljim kontaktom osjetljive kože vaše bebe s urinom i stolicom te uskom pelenom koja se može trljati i sprječavati cirkulaciju zraka. U većini slučajeva pelenski je osip blag i može ga se ublažiti mašću kao što je Bepanthen® Baby mast. U nekim slučajevima, može doći do infekcije glivicama iz roda Candida. Candida je gljivica koja bez ikakvih posljedica živi na koži u malim količinama, ali se u određenim uvjetima njen broj može povećati i izazvati infekciju. Pelenski osip uzrokovan glivicama iz roda Candida treba liječiti kremom protiv gljivica.

Pelenski osip uzrokovan kandidom

U 75 % slučajeva osipa koji traju po tri dana ili dulje, pelenski osip izaziva povećan broj gljivica iz roda Candida. Candida prirodno živi na našoj koži, ali postoje slučajevi kada tijelo ne može držati gljivice pod kontrolom pa se one razmnožavaju i uzrokuju infekciju. Imunitet bebe možda još nije dovoljno jak kako bi kontrolirao razvoj gljivica. Stražnjica bebe također ima visoku pH razinu, pa ako bilo kakvi nadražaji (poput kemikalija u urinu i stolici) naruše tu pH ravnotežu, gljivice se mogu razmnožiti i prouzrokovati gljivičnu infekciju. Ako vaša beba dobije pelenski osip uzrokovan gljivicama iz roda Candida, morat ćete ga liječiti lijekovima protiv gljivica.

Kada biste trebali otići liječniku?

Najbolje je da posjetite liječnika ako se pelenski osip vaše bebe ne povuče, ako se pogorša ili ako simptomi ukazuju na to da je riječ o pelenskom osipu koji je uzrokovan Candidom. Ako vaša beba ima vrućicu ili težu upalu, također biste trebali posjetiti liječnika kako biste dobili savjet o najboljem liječenju.

Jeste li znali?

Pelenski osip obično nastaje zbog trljanja i povećane količine vlage kod nošenja pelena te zbog kontakta bebine kože sa stolicom i mokraćom. Infekcija se može razviti ako Candida počne prekomjerno rasti, uzrokujući kandidni pelenski osip.

 

1 Klunk C, Domingues E, Wiss K. An update on diaper dermatitis. Clin Dermatol. 2014 Jul–Aug;32(4):477–87.

2 Ferrazzini G, Kaiser RR, Hirsig Cheng SK, Wehrli M, Della Casa V, Pohlig G, Gonser S, Graf F, Jörg W. Microbiological aspects of diaper dermatitis. Dermatology. 2003;206(2):136–41.

3 Wolf R, Wolf D, Tüzün B, Tüzün Y. Clin Dermatol. 2000 Nov–Dec;18(6):657–60. Diaper dermatitis.

Simptomi pelenskog osipa1,2,3

Pelenski osip uobičajen je nadražaj kod beba čija je osjetljiva koža pokrivena pelenama. Može nastati na bebinoj koži zbog trljanja i veće vlažnosti zbog duljeg nošenja pelena, a uzrokuje ga nadraživanje uslijed kontakta sa stolicom i urinom. Time se stvara savršeno okruženje za razvoj dodatnog nadražaja u obliku infekcije izazvane prekomjernim razvojem gljivica iz roda Candida koje izazivaju kandidni pelenski osip.

U slučajevima kada je riječ o pelenskom osipu koji ne uzrokuje Candida, većina beba ima simptome kao što su:

 • blago crvenilo (ružičasto) oko genitalija i stražnjice,
 • točkice ili mrlje,
 • pokrivenost manja od 10 % površine pelene.

Sljedeći simptomi nisu neuobičajeni, ali su znak ozbiljnijeg osipa:

 • crvena, točkasta i oštećena koža,
 • ispucala koža,
 • upaljena koža,
 • čirevi i plikovi na bebinoj koži u području pelene,
 • pokrivenost veća od 10 % površine pelene; može pokrivati i noge ili abdomen.

Sljedeći su simptomi znakovi pelenskog osipa uzrokovanog kandidom:

 • teške, svijetlo crvene istaknute mrlje s finim perifernim ljuskama u području pelene, posebno u naborima kože oko prepona i na gornjoj strani bedara,
 • vezikuli (slični malim, istaknutim cistama ili plikovima punim tekućine) i gnojni prištići oko osipa,
 • trajanje tri ili više dana, usprkos liječenju kod kuće.

1 Klunk C, Domingues E, Wiss K. An update on diaper dermatitis. Clin Dermatol. 2014 Jul–Aug;32(4):477–87.

2 Ferrazzini G, Kaiser RR, Hirsig Cheng SK, Wehrli M, Della Casa V, Pohlig G, Gonser S, Graf F, Jörg W. Microbiological aspects of diaper dermatitis. Dermatology. 2003;206(2):136–41.

3 Wolf R, Wolf D, Tüzün B, Tüzün Y. Clin Dermatol. 2000 Nov–Dec;18(6):657–60. Diaper dermatitis.

Canesten ikona liječnice

Što je pelenski osip?

Ako se ne liječi više od nekoliko dana, pelenski se osip može inficirati gljivicama iz roda Candida. Pelenski osip uzrokovan kandidom trebali biste liječiti lijekovima protiv gljivica.

Nasmijana majka u bež dolčeviti sretna je nakon liječenja pelenskog osipa svoje bebe

Liječenje pelenskog osipa

Kada beba ima pelenski osip, to može biti neugodno, ali dostupni su učinkoviti načini liječenja. Postoje različite vrste liječenja ovisno o ozbiljnosti pelenskog osipa vaše bebe.

Kada vaša beba ima pelenski osip bez Candide, možete upotrijebiti mast koja se primjenjuje uz pelene koje "dišu", primjerice Bepanthen® Baby mast, što će zaštititi bebu od uzročnika pelenskog osipa4. Bepanthen® Baby mast se upija u bebinu kožu stvarajući prozirni sloj koji štiti čak i najosjetljiviju kožu od nadražaja. Također sadržava provitamin B5 koji nježno doprinosi prirodnom obnavljanju kože5. Kliknite ovdje da biste saznali više o masti Bepanthen® Baby.

Ako vaša beba dobije pelenski osip uzokovan kandidom, morat ćete liječiti infekciju lijekovima protiv gljivica. 

4 Putet G et al. Etude de l'action de Bepanthene Onguent dans la prevention et le traitement des dermites du siege chez les prematures et les nouveau-nes. Realites Pediatriques No. 63, Septembre 2001

5 Ebner F et al. Topical Use of Dexpanthenol in Skin Disorders. AM J Clin Dermatol 2002; 3 (6): 427-433

Prevencija pelenskog osipa

Pelenski je osip neugodan za vašu bebu i, iako se lako liječi, postoji nekoliko savjeta koje možete primijeniti kako biste spriječili da se vrati.

Nisu krive samo pelene!

Brojni su uzroci pelenskog osipa, od promjena u prehrani do izbijanja zubića. Slijedite ovdje navedene savjete da biste pomogli spriječiti osip, neovisno o njegovu uzroku.

Canesten ikona djeteta u pokretu

Redovito omogućujte bebi da je što dulje bez pelena.

Canesten ikona pelene za bebe

Redovito mijenjajte bebine pelene.

Redovito koristite mast poput Bepanthen® Baby masti za zaštitu bebine kože , te pelene koje “dišu”.

Canesten ikona proizvoda za pranje

Perite je običnom toplom vodom i blagim sapunom ili blagim tekućim sapunom, izbjegavajte prekomjerno čišćenje i ribanje.

Canesten ikona folikula dlake

Nježno sušite bebinu kožu tapkanjem, a ne trljanjem, i ostavite je na zraku dok se potpuno ne osuši.

Canesten ikona za pranje ruku

Temeljito operite ruke prije i nakon promjene pelena.

Činjenice o pelenskom osipu

Canesten ikona gljivičnih stanica pod mikroskopom

Ako se pelenski osip vaše bebe inficira gljivicama iz roda Candida, morate upotrijebiti lijek protiv gljivica.

Canesten ikona gljivičnih stanica pod mikroskopom

Ako primijetite da se pelenski osip vaše bebe ne povlači nakon nekoliko dana, postoji mogućnost je inficiran gljivicom iz roda Candida.

Canesten ikona ljudskoga zuba

Postoje brojni uzročnici pelenskog osipa, poput izbijanja zubi i promjena u prehrani.