Pelenski osip

Što su pelenski osip i pelenski osip uzrokovan glivicama iz roda Candida1,2,3?

Pelenski osip uobičajen je naziv koji se koristi za opis osipa koji se pojavljuje na koži u području pelene. 

Vrlo je uobičajen kod beba, posebno u dobi od 8 do 12 mjeseci. To je i stanje koje se može pojaviti i u osoba bilo koje dobi kojima su potrebne pelene ili ulošci radi liječenja inkontinencije.

Pelenski osip uzrokovan je duljim kontaktom osjetljive kože vaše bebe s urinom i stolicom te uskom pelenom koja se može trljati i sprječavati cirkulaciju zraka. U nekim slučajevima, može doći do infekcije glivicama iz roda Candida. Candida je gljivica koja bez ikakvih posljedica živi na koži u malim količinama, ali se u određenim uvjetima njen broj može povećati i izazvati infekciju. Pelenski osip uzrokovan glivicama iz roda Candida treba liječiti kremom protiv gljivica.

Žena koja drži bebu u naručju i je sretna nakon liječenja pelenskog osipa svoje bebe

Simptomi pelenskog osipa1,2,3

Pelenski osip uobičajen je nadražaj kod beba čija je osjetljiva koža pokrivena pelenama. Može nastati na bebinoj koži zbog trljanja i veće vlažnosti zbog duljeg nošenja pelena, a uzrokuje ga nadraživanje uslijed kontakta sa stolicom i urinom. Time se stvara savršeno okruženje za razvoj dodatnog nadražaja u obliku infekcije izazvane prekomjernim razvojem gljivica iz roda Candida koje izazivaju kandidni pelenski osip.

Canesten ikona liječnice

Što je pelenski osip?

Ako se ne liječi više od nekoliko dana, pelenski se osip može inficirati gljivicama iz roda Candida. Pelenski osip uzrokovan kandidom trebali biste liječiti lijekovima protiv gljivica.

Nasmijana majka u bež dolčeviti sretna je nakon liječenja pelenskog osipa svoje bebe

Liječenje pelenskog osipa

Kada beba ima pelenski osip, to može biti neugodno, ali dostupni su učinkoviti načini njege i liječenja. Postoje različite vrste njege i liječenja ovisno o ozbiljnosti pelenskog osipa vaše bebe.

Ukoliko se ne radi o pelenskom osipu uzrokovanim Candidom, možete upotrijebiti mast za njegu kože u pelenskom području, poput Bepanthen Baby masti. Bepanthem Baby mast posebno je razvijena za zaštitu nježne dječje kože od uzroka crvenila u pelenskom području. Bepenthen Baby mast stvara dodatni zaštitni sloj koji pomaže u zaštiti bebine kože od trenja i nadraživanja. Također sadržava provitamin B5 za koji se zna da podržava vlastiti regenerativni proces kože. Kliknite ovdje da biste saznali više o masti Bepanthen® Baby.

Ako vaša beba dobije pelenski osip uzokovan kandidom, morat ćete liječiti infekciju lijekovima protiv gljivica. 

Prevencija pelenskog osipa

Pelenski je osip neugodan za vašu bebu i, iako se lako liječi, postoji nekoliko savjeta koje možete primijeniti kako biste spriječili da se vrati.

Nisu krive samo pelene!

Brojni su uzroci pelenskog osipa, od promjena u prehrani do izbijanja zubića. Slijedite ovdje navedene savjete da biste pomogli spriječiti osip, neovisno o njegovu uzroku.

Canesten ikona djeteta u pokretu

Redovito omogućujte bebi da je što dulje bez pelena.

Canesten ikona pelene za bebe

Redovito mijenjajte bebine pelene.

Redovito koristite mast poput Bepanthen® Baby masti za zaštitu bebine kože , te pelene koje “dišu”.

Canesten ikona proizvoda za pranje

Perite je običnom toplom vodom i blagim sapunom ili blagim tekućim sapunom, izbjegavajte prekomjerno čišćenje i ribanje.

Canesten ikona folikula dlake

Nježno sušite bebinu kožu tapkanjem, a ne trljanjem, i ostavite je na zraku dok se potpuno ne osuši.

Canesten ikona za pranje ruku

Temeljito operite ruke prije i nakon promjene pelena.

Činjenice o pelenskom osipu

Canesten ikona gljivičnih stanica pod mikroskopom

Ako se pelenski osip vaše bebe inficira gljivicama iz roda Candida, morate upotrijebiti lijek protiv gljivica.

Canesten ikona gljivičnih stanica pod mikroskopom

Ako primijetite da se pelenski osip vaše bebe ne povlači nakon nekoliko dana, postoji mogućnost je inficiran gljivicom iz roda Candida.

Canesten ikona ljudskoga zuba

Postoje brojni uzročnici pelenskog osipa, poput izbijanja zubi i promjena u prehrani.