Higijena stopala i kože1

Kožne gljivične infekcije jesu među najčešćim infekcijama diljem svijeta1 . Gljivice su uvijek prisutne u našemu okružju – u tlu te na kućnim ljubimcima i životinjama na poljoprivrednim gospodarstvima – i dio su prirodne flore naše kože te mogu biti korisne ili štetne. Štetne gljivice na vašoj koži mogu pretjerano nabujati, posebno kada je vaš imunosni sustav oslabljen. U najučestalije gljivične infekcije ubrajaju se: gljivične infekcije stopala, gljivične infekcije nokta, gljivične infekcije prepona, lišaj i ostale gljivične infekcije. 

Neke okolnosti i aktivnosti (poput topline i vlažnih okruženja koje stvara znojna odjeća) mogu izazvati prekomjeran rast određenih gljivica koje dovode do infekcija kože. Gljivične su infekcije zarazne pa mogu prelaziti s jednog dijela tijela na drugi. Također se mogu prenijeti s osobe na osobu putem kontakta kože na kožu, putem odjeće ili kontakta s površinama i predmetima kontaminiranim gljivicama. Upravo je zato vođenje računa o osobnoj higijeni toliko važno za prevenciju gljivičnih oboljenja kože.  

Ako održavate dobre higijenske navike, možete pomoći u smanjenju opasnosti od gljivičnih infekcija, zaustaviti ponavljajuće gljivične infekcije te spriječiti širenje gljivičnih infekcija po vašem tijelu ili na druge osobe. Dobro je imati na umu da gljivice bujaju u toplim i vlažnim okružjima, stoga je održavati kožu čistom i suhom prvi i najvažniji savjet za prevenciju. 

Također biste se morali pridržavati drugih pravila higijene poput redovnog pranja sapunom i toplom vodom, potpunog sušenja nakon pranja, te redovitog pranja odjeće, rublja i ručnika. Čista odjeća još je jedan čimbenik koji može pridonijeti prevenciji infekcije. To vrijedi i za plahte, koje upijaju vlagu dok se znojite tijekom noći – redovito ih mijenjajte kako biste gljivicama uskratili klijalište na kojemu mogu bujati.  Ako ne vodite dovoljno računa o higijeni, npr. ako vam se stopala intenzivno znoje ili ako se nakon tuširanja ili kupke ne brišete dovoljno temeljito, mogli biste biti izloženi većemu riziku od gljivične infekcije. 

Gljivice su često prisutne u zajedničkim svlačionicama, na bazenima i u teretanama, te u tuševima, prostorima koji su stalno vlažni i topli. Kako biste izbjegli obolijevanje od gljivičnih infekcije tijekom boravka na tim mjestima, preporučuje se stalan oprez. Na primjer, možda biste mogli razmisliti o tome da u zajedničkim tuševima uvijek nosite natikače. Nadalje, ni pod koju cijenu ne biste trebali dijeliti ručnike. Umjesto toga uvijek ponesite vlastiti ručnik, koji ćete nakon upotrebe u zajedničkom prostoru oprati i osušiti kod kuće. 

Sljedeće dobre higijenske navike odnose se na stopala jer su ona podložna gljivičnim infekcijama. Kako biste spriječili ili zaustavili ponavljajuće gljivične infekcije na stopalima, poput gljivične infekcije stopala na nožnim prstima, trebali biste poduzeti određene korake. 

Gljivična infekcija stopala zahtijeva poduzimanje posebnih koraka.

Cipele i čarape2:

 • Izbjegavajte hodati bosi u javnim garderobama, tuševima i bazenima – zaštitite svoja stopala natikačama ili sandalama.

 • Bacite stare cipele, osobito one koje ste koristili za vježbanje.

 • Kod kuće skinite cipele kako biste omogućili „disanje“ stopala.

 • Kad god možete, nosite sandale ili cipele od prirodnih materijala poput kože ili platna.

 • Nosite cipele koje dobro odgovaraju vašem stopalu i prstima – visoke pete i uske cipele mogu oštetiti prirodnu kožnu barijeru između nokta i kože ispod njega, čime je omogućen napad gljivica ispod noktiju.

 • Svakog dana obujte svježe čarape, promijenite ih ako je vruće ili nakon sportskih aktivnosti.

 • Birajte pamučne, svilene ili vunene čarape, a ne sintetičke.

Njega stopala i noktiju1:

 • Ne upotrebljavajte isti pribor za zdrave i inficirane nokte – nabavite dva kompleta da biste spriječili kontaminaciju.

 • Brinite se o noktima na nogama – redovito ih režite i čistite. Nokti moraju biti odrezani ili obrađeni turpijicom ravno (ne zaobljeno ili u obliku slova V).

 • U salon ponesite svoj pribor, uključujući škarice, rezalicu, turpijice i pribor za brijanje ili osigurajte da oni budu pravilno očišćeni i sterilizirani između dva klijenta.

 • Redovito nanosite kreme protiv gljivica na stopala kako biste spriječili razvoj gljivica na stopalima (koje često mogu napasti i nokte).

 • Uvijek pažljivo osušite stopala, posebno prostor između prstiju.

Tijelo3

Kada imate gljivičnu infekciju kože, dijelovi tijela koji su zahvaćeni često mogu biti bolni ili osjetljivi.

 • Uvijek osušite kožu.

 • Pokušajte održavati kožu suhom i izloženom zraku.

 • Pripazite da bude čista, ali izbjegavajte prekomjerno pranje jer je time možete nadražiti.

 • Nakon toga pokušajte se osušiti tapkanjem, a ne trljanjem jer biste trljanjem mogli oštetiti kožu i proširiti infekciju.

 • Najbolje je izbjegavati nošenje odjeće koja se tare o kožu i može nadražiti osjetljiva područja. Trebali biste nositi odjeću koja „diše“ odnosno materijale poput pamuka i kože.

Prevencija širenja gljivičnih infekcija

Gljivične su infekcije vrlo zarazne, ali dobre higijenske navike mogu značajno spriječiti njihovo širenje na druge

 • Dobro operite i osušite ruke nakon kontakta s bilo kojom gljivičnom infekcijom ili lijekom.

 • Nemojte dijeliti odjeću, cipele, ručnike ili posteljinu i druge osobne predmete da biste izbjegli širenje infekcije.

 • Ne zaboravite koristiti različite ručnike za stopala i ostale dijelove tijela.

1 Pariser D, Scher RK, Elewski B, Rich P. Promoting and maintaining or restoring healthy nails: practical recommendations for clinicians and patients. Semin Cutan Med Surg. 2013 Jun;32(2 Suppl 1):S13-4.
2 Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4.
3 Kalra MG, Higgins KE, Kinney BS. Intertrigo and secondary skin infections. Am Fam Physician. 2014 Apr 1;89(7):569–73.

Čista i zdrava ženska stopala nakon liječenja Canestenom

Jednostavne higijenske navike kojima možete spriječiti širenje gljivičnih infekcija

Gljivične su infekcije iznimno zarazne, stoga je važno spriječiti prijenos na druge dijelove tijela ili druge ljude. Neki su ljudi podložniji tim infekcijama i brže obolijevaju od njih, dok se nekima to nikada ne događa, čak i ako su svakodnevno u doticaju sa zaraženom osobom. Jednostavnim higijenskim navikama možete spriječiti širenje gljivičnih infekcija.

 • Nakon doticaja sa zaraženim dijelom tijela, nakon nanošenja lijeka i nakon dodirivanja predmeta i površina na kojima bi mogle biti prisutne gljivice, temeljito operite i osušite ruke.

 • Izbjegavajte javna mjesta na kojima biste mogli lakše proširiti infekciju.

 • Upotrebljavajte vlastite stvari, nemojte dijeliti odjeću, cipele, ručnike ni plahte.

 • Upotrebljavajte zasebne ručnike za pogođeno područje i ostatak tijela.

Ako ste oboljeli od gljivične infekcije, Canesten® u svojoj ponudi ima niz proizvoda koji vam mogu pomoći u liječenju. Usto vodite računa o čistoći, ali izbjegavajte pretjerano pranje jer biste time mogli nadražiti kožu. Preporučuje se da sve gljivične infekcije počnete liječiti što prije. Što dulje čekate, to više štete gljivice mogu nanijeti vašoj koži. 

1 Pariser D, Scher RK, Elewski B, Rich P. Promoting and maintaining or restoring healthy nails: practical recommendations for clinicians and patients. Semin Cutan Med Surg. 2013 Jun;32(2 Suppl 1):S13–4.