Što je lišaj1?

Kožni lišaj (u medicini poznat kao tinea corporis) gljivična je infekcija gornjeg sloja kože koju uzrokuje skupina gljivica pod nazivom dermatofiti. Lišaj je dobio naziv po crvenom osipu u obliku prstena koji se može pojaviti na tijelu, nogama i rukama.

Osip na koži karakterističnog je kružnog oblika i crven ili se pojavljuje kao srebrnkaste mrlje na koži. Mogu biti ljuskaste i svrbjeti, a prsteni se obično u uznapredovalim fazama postupno šire prema van, dok se u središtu mogu povlačiti i vraćati u normalnu boju. Lišaj se može pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući glavu (tinea capitis), prepone (gljivična infekcija prepona) i stopala (gljivična infekcija stopala). Ako se lišaj pojavi na licu ili glavi, može uzrokovati mjestimičan gubitak kose.

Kako se lišaj prenosi?

Lišaj je zarazan i može se lako prenositi kontaminiranim predmetima (poput ručnika ili odjeće) ili kontaktom s drugim ljudima ili inficiranim kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama. Ponekad se lišaj može dobiti nakon duljeg kontakta s inficiranom zemljom. Također se može širiti s drugih ili na druge dijelove tijela. Ovdje možete saznati više o različitim mjerama opreza koje možete poduzeti radi prevencije širenja. 

Tko se može zaraziti lišajem?

Gljivice koje uzrokuju lišaj lako mogu prodrijeti u gornji sloj kože ako ona omekša i bude mokra zbog duljega boravka u vodi ili ako se na njoj pojave manje ozljede ili ogrebotine. Većem ste riziku izloženi i ako upotrebljavate javne tuševe ili bazene jer gljivice bujaju u vlažnim i toplim okružjima. Lišajem se možete zaraziti i ako sa zaraženom osobom dijelite četke za kosu ili odjeću.

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Edited by: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox and Christopher Griffiths. 2010

Simptomi lišaja

Preporučuje se da s liječenjem lišaja započnete što je prije moguće jer bi ta infekcija mogla dovesti do komplikacija. Kao prvo, ako se ne liječi, lišaj se može proširiti na druge dijelove tijela. Kao drugo, i druge biste mogli izložiti riziku od infekcije. Kao treće, lišaj može uzrokovati druge neugodne komplikacije poput gubitka kose, pojave ožiljaka i deformacija noktiju.1

Budući da je lišaj koji se javlja na koži gljivična infekcija, najlakše ćete ga izliječiti protugljivičnim lijekovima. Ovisno o tome gdje se osip pojavi, možete se odlučiti za kremu ili otopinu. Liječenje lišaja protugljivičnom kremom Canesten® u pravilu traje tri do četiri tjedna, a ta se krema treba nanositi dva do tri puta dnevno. 

Ne zaboravite!

Čak i ako Vam se čini da lišaj prolazi, morate dovršiti cijeli ciklus liječenja kako biste bili sigurni da je infekcija izliječena.

Imajte na umu da se liječenje, kako bi bilo učinkovito, mora provesti do kraja, čak i ako simptomi nestanu, a infekcija se naizgled povuče.

Kada biste trebali otići liječniku? 

Ako lezije lišaja pokrivaju veliku površinu kože i ne primjećujete nikakvo poboljšanje nakon dva tjedna, trebali biste otići liječniku koji će vam pomoći pronaći najbolju terapiju. 

Ako ste trudni ili stariji, lijekovi protiv gljivica možda neće biti odgovarajući za vas pa biste trebali dogovoriti pregled kod liječnika kako biste pronašli najbolji način liječenja lišaja.

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010


Prevencija lišaja

Iako se lišaj teško sprječava jer su gljivice koje ga uzrokuju česte i zarazne, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste smanjili opasnost od infekcije ili spriječili daljnje širenje infekcije ako je već imate.

Najvažniji savjeti4: